Kompenzace za zpožděný let?
K tem novym pravidlum - prijde mi hodne nefer, ze aerolinka ma pravo beztrestne zrusit let 14 dnu predem, bud byy to melo jit jen s kompenzaci nebo by to pravo mel mit i cestujici vzdy. Jinak se velmi spatne planuji dopredu hotely, auta a jine aktivity na miste - nastesti se i pujcovny casto prizpusobily a nabizeji casto tarify se zrusenim zdarma. Ale toho se asi zmeny tykat nebudou. Naopak myslim, ze treba tech 600 EUR za par hodin z pozdeni je ted opravdu dost prisne a tam si dokazu predstavit ten casovy limit dost protahnout (ono teda dat za zpatecku treba 400 EUR a pak dostat za zpozdeni o par hodin 600 uz je i tak trosku zvlastni - jasne, ze to uplne nesouvisi s cenou letenky, nekdy to cloveku muze na miste zpusobit mnohem vyssi naklady, at uz skutecne nebo "usle prilezitosti", kdyz leti treba pracovne). Kazda regulace nakonec produkt zdrazuje, at uz kvuli primym nakladum nebo temi procesy, ktere s tim souvisi.
Jen hlásím, dcera letěla se Smrtwings v létě z Kosu, zpoždění pár minut nad 3h. Smrtwings mě poslali do řiti s tím, že to bylo důsledkem regulace leteckého provozu v důsledku sezóny a zvýšených nároků na celoevropské řízení letového provozu v důsledku sezóny a omezení letů na Ukrajinou a takové ty obvyklé kecičky. Napřed ani nechtěli uznat ty 3 hodiny. Zdejší člen komunity, který si (bohužel) nepřeje být medializován to dotáhl k soudu a Smrtwings nakonec teď zaplatili do haléře vše, včetně úroků, nákladů na zastupování atd. Možná bychom to u jiných dopravců nechali plavat, nakonec domů dorazili, ale tady u toho pohrdání zákazníkem a arogance Smrtwings jsem jim to opravdu přál.
Ještě snad jen návrh nových pravidel je dost mimo mísu. Psal je lobbista od zástupců aerolinek s cílem, aby už nikdy nikdo nedostal žádnou kompenzaci. U longhaulů limit zpoždění nad 12 hodin je fakt mimo mísu. K tomu ponechat více jak 20 let staré výše kompenzací je hotový výsměch. Vždyť už v řadě západoevropských měst stojí hotel střední třídy i přes 250 euro na noc. Při zrušení letu na poslední chvíli a propadnutí rezervací je tak 600 euro mnohdy výsměch. To, že někdo prodává letenku např. za 1 euro s tím nemá žádnou příčinnou souvislost.
Naopak, čím vyšší kompenzace za zpoždění a kratší čas, tím vyšší motivace dopravců to zpoždění nemít. Podobně s rušením letů .
citace @Michal:
Vždyť už v řadě západoevropských měst stojí hotel střední třídy i přes 250 euro na noc. Při zrušení letu na poslední chvíli a propadnutí rezervací je tak 600 euro mnohdy výsměch.
Podle nař. EP 261/2004 má cestující právo, kromě kompenzace, požadovat další náhrady (§ 12), tady bych si dovolila tvrdit, že je možné požadovat náklady za neprobydlený hotel například, jako jsem to uplatnila já u Lufthansy. Zaplatili to všechno + kompenzaci. V důsledku zpoždění prvního letu jsem do cíle dorazila o den později ;)
Lukas888 napsal(a):Kazda regulace nakonec produkt zdrazuje, at uz kvuli primym nakladum nebo temi procesy, ktere s tim souvisi.
tak tenhle produkt zdražují spíš regulace typu emise, různé bonusové daně (tu "za hluk", onde "za starší motory", "za příliš krátkou trasu" (mohli jste přece jet za trojnásobek vlakem), "development fees", některé EU země nutí nepokrytě každého cestujícího platit podporu chudých zemí...), 20+ EUR za průchod cestujícího rámem na security (PRG), apod. Úspěšnost cestujících s kompenzacemi nebude až tak vysoká...
Rada Evropské unie se shodla na revizi práv cestujících. Pokud projde Parlamentem, změní délku zpoždění pro právo cestujícího na kompenzace za zpoždění i její výši.
Článek dost tendenční. Na druhou stranu, ona ta problematika není jasná ani teď. Nejde o ty finanční kompenzace, ale o to, jak se dá krásně hrát s důvody zpoždění i s časy, kdy došlo ke skutečnému přistání letadla. Tady tahá cestující za kratší konec a tady se nic nemění. Bohužel.
Návrh jde do EP. Europoslanci jsou volení zástupci a jako takoví mají veřejně dostupné e-maily a je možné jim i napsat a dělat opačný lobbing.
- předseda EP - president@ep.europa.eu
- předsedkyně výboru pro dopravu: elissavet.vozemberg-vrionidi@europarl.europa.eu
ChatGPT vytvoří formální nesouhlas za pár vteřin. Pořád se ustupuje hlasitým menšinám. I kdyby jen každý desátý čtenář CL poslal mail, budeme hned hlasitou menšinou.
Ahoj, letěli jsme ve dvou, oba jsme kupovali letenky přes kiwi. Lety byly přes Lufthansu. Zpoždění na odletu 3,5 hod, kvůli tomu jsme nestihli navazující let, který byl nakonec zrušený (důvod počasí) a domů jsme se dostali druhý den ráno prvním letem. Zkusila jsem vymáhání přes Lufthansu (odmítli), přes Kiwi (odmítli), přes Click2Claim (odmítli). Spolucestujícího Lufthansa také odmítla, zkusil Airhelp a přijali to. Absolutně nechápu, fakt mi tohle přijde na hlavu :(
postavene na hlavu mi prijde, ze chteli kompenzaci po kiwim ( pokud to teda nebyla kiwi skladacka s koupenou zlodejskou garanci - ale neverim, ze to by si nekdo soudnej koupil). pokid to kiwi skladacka nebyla, tak to, jestli to koupili pres kiwi, nebo ne, je uz celkem jedno a na funkci to nema vliv.
a bohuzel tazatel ani nepise, co bylo duvodem zpozdeni prvniho letu.
mebo se to pocasi vztahuje na ten prvni let? stejne kvuli pocasi zadna komoenzace nenalezi.
je to nejake zmatene.
To je divné, tam bude muset být ještě i něco jiného. Pokud by to byl jasný případ, tak to click2claim určitě neodmítne. Nebyl důvod zpoždění prvního letu taky kvůli počasí? Pak totiž nárok na kompenzaci není. Lufthansa vás tedy zdarma přepravila nejbližším možným letem? Poukazy na jídlo jste dostali? Pak je to bohužel vše na co jste měli nárok.
Lord Pitzbudka napsal(a):postavene na hlavu mi prijde, ze chteli kompenzaci po kiwim ( pokud to teda nebyla kiwi skladacka s koupenou zlodejskou garanci - ale neverim, ze to by si nekdo soudnej koupil). pokid to kiwi skladacka nebyla, tak to, jestli to koupili pres kiwi, nebo ne, je uz celkem jedno a na funkci to nema vliv.
mebo se to pocasi vztahuje na ten prvni let? stejne kvuli pocasi zadna komoenzace nenalezi.
je to nejake zmatene.
Vidíš to a to nám to kiwi nabídlo zcela samo. Nechápu ten neustálý hejt na ně. Kiwi samo nabídlo a zkusilo, nicméně byli odmítnuti, stejně jako nás odmítla Lufthansa. Co nechápu je, jak jedna vymahácí společnost mě může odmítnout a mojeho spolucestujícího jiná vymahačská společnost přijmout a částku mu proplatit.
Pavel Planespotter napsal(a):Mě přijde na hlavu, že to někdo kupuje přes Kiwi a pak se diví......
:D
vidíš to a kiwi se přitom o nás postaralo perfektně, lufthansa v rámci náhradního letu absolutně vůbec neřešila, zda bylo koupeno přes kiwi nebo ne. Oba lety byly Lufthansy. Jak ten první, tak navazující. Přišla jsem si sem pro názor, nejsem moc zvědavá na tyhle hloupý úšklebky. Cestuju velmi často a několik let. Ale díky za komentář :D
Lord Pitzbudka napsal(a):postavene na hlavu mi prijde, ze chteli kompenzaci po kiwim ( pokud to teda nebyla kiwi skladacka s koupenou zlodejskou garanci - ale neverim, ze to by si nekdo soudnej koupil). pokid to kiwi skladacka nebyla, tak to, jestli to koupili pres kiwi, nebo ne, je uz celkem jedno a na funkci to nema vliv.
je to nejake zmatene.
Důvodem zpoždění prvního letu bylo dle pilota maintanance issues, druhý let byl kompletně zrušen z důvodu počasí. Lufthansa tvrdí, že se ten první let zpozdil také kvůli počasí.
Skládačka to opravdu žádná nebyla, proč jste hned tak útoční tady? Oba lety patřily Lufthanse a na přestup ve Frankfurtu bylo 2hodiny, naprosto v pořádku. Jsem vcelku zkušený cestovatel, ale tohle se mi stalo poprvé, že by mě zamítli a mého spolucestujícího ne u vymahačské společnosti. Oba jsme podávali zvlášť, neb letenky byly koupeny zvlášť a každý jsme záměrně vybrali jinou společnost.
Ala napsal(a):Dle pilota maintanance issue, řekl to posádce po vzletu. Lufthansa ale tzpětně v podané reklamaci vrdí, že to bylo také počasí.A jaký byl tedy důvod zpoždění toho prvního letu?
Tak buď to bylo počasí a nemáš nárok, a nebo si to dej taky k těm druhým vymahačům a nemusíš to řešit tady.
matej15 napsal(a):To je divné, tam bude muset být ještě i něco jiného. Pokud by to byl jasný případ, tak to click2claim určitě neodmítne. Nebyl důvod zpoždění prvního letu taky kvůli počasí? Pak totiž nárok na kompenzaci není. Lufthansa vás tedy zdarma přepravila nejbližším možným letem? Poukazy na jídlo jste dostali? Pak je to bohužel vše na co jste měli nárok.
Matěji, díky, ano, přesně tohle se stalo. Lufthansa tvrdí, že i první let byl zpožděn kvůli počasí, ale pilot po vzletu řekl, že to bylo maintenance issue. Kompenzaci jsme dostali za ubytování i jídlo od Lufthansy. Letenku přebookovali na první ranní let (bez problémů i když koupenou přes kiwi, pro hejtery). Click2claim mě odmítlo, spolucestujícího Airhelp přijmul. A to je moje otázka - jak je to možné?
Ala napsal(a):Tak buď to bylo počasí a nemáš nárok, a nebo si to dej taky k těm druhým vymahačům a nemusíš to řešit tady.
:D :D :D
okej, díky za info a radu.
ale na tohle jsem se fakt neptala.
terik tu honí machra, jak je zkušená a ještě vidí hejtry tam, kde nejsou, ale zároveň plácá, že "kiwi se přitom o nás postaralo perfektně, lufthansa v rámci náhradního letu absolutně vůbec neřešila, zda bylo koupeno přes kiwi nebo ne", z čehož vyplývá, že se nepostaralo Kiwi, ale Lufthansa, což tak jako tak musela a neměla co řešit, kde byla letenka koupená. S prodejcem se totiž řeší problémy, které vzniknou předem, ne až v průběhu přepravy, víme? 😉
A že jedna vymahačská firma posoudí/vyřeší věc nějak a jiná jinak, to je docela normální, nejsou to totiž klony, stejně jako lidi.
A pro případy, kdy aerolinka tvrdí různým cestujícím různé věci, je nejlepší si hlášení pilota při zpoždění nahrávat, ale vím, na to ses tady neptala. 🤣
@Jox
Kiwi se postaralo, automaticky řešilo vymáhání. Určitě se k ničemu nepostavili zády. No já chápu, že tady jste všichni evidentně machři, co nechcete nikoho pustit mezi sebe a já jsem se přišla zeptat na zkušenosti a zda se toto stává (že jedna vymahačská firma napíše to stejné, co Lufthansa i Kiwi = počasí), ale další napíše, že ok, kompenzaci Lufthansa uznala. Nic víc. Místo toho tady výsměchy, že když si kupuju na kiwi, ať se nedivím... a další narážky na skládačku. To ti přijde jako milá odpověď?
Wait kiwi možná může i za tu bouřku...
"S prodejcem se totiž řeší problémy, které vzniknou předem, ne až v průběhu přepravy, víme?" Eh?
terik napsal(a):Click2claim mě odmítlo, spolucestujícího Airhelp přijmul. A to je moje otázka - jak je to možné?
Aha, tak tohle je ta otázka.
Tak tady asi těžko na tohle dostaneš odpověď. Tak se zeptej těch svých vymahačů, proč tě odmítli a jak je to možné.
Eh: když koupíš od prodejce, aerolinka změní/zruší lety a ty to chceš řešit přímo s ní, tak tě až na výjimky odkáže na prodejce. Když už jsi ale v přepravě (po pravdě nevím, jestli je na to nějaké univerzální pravidlo, ale třeba TAP mi tvrdil, že do 24 hodin před odletem), tak to můžeš řešit už přímo s aerolinkou, takže třeba takové Lufthanse pak může být opravdu jedno, jestli jsi nakoupila u Kiwi nebo na stánku v tržnici. Ono by to ani jinak nešlo - zkus se třeba dovolat po pracovní době do Pelikána, aby tě odněkud zachránil. 😆
Lidi nakupující u Kiwi tu obvykle automaticky schytají bídu a ti, kteří ho chválí, obzvlášť, protože Kiwi se prostě často vymstí. To, že se někomu několikrát nevymstilo, ještě neznamená, že k tomu nikdy nedojde, ale někteří si prostě trvají na svém, dokud nedojde i na ně (a občas kupodivu nepomůže ani to). Možná to není od zdejších štamgastů úplně milé, ale kdo je netýkavka, může to tady brát jako otužování, protože na cestách se mu můžou stát ještě mnohem horší věci. 😉
Kiwi může určitě ochotně zkoušet vymáhat s úmyslem část vymoženého shrábnout... a když je to moc námahy, tak se na to vykašlou, stejně jako kdokoli z jakékoli vymahačské firmy. Některé si prostě dají víc záležet a jiným to za to nestojí. To je snad dobrá odpověď na tvou otázku.
Jinak tedy stále nechápu, jak perfektně se o vás Kiwi postaralo. Jen tím, že to automaticky začalo vymáhat? To by sis pak měla přečíst jejich smluvní podmínky. Z lásky ke klientovi nebo kvůli své dobré pověsti, kterou stejně nemají, to nedělají.
A kdo "lítá často několik let", měl by už vědět, že aerolinky lžou, jako když tiskne, a nepodceňovat prevenci.
Je dobré konečně poznat skutečného Kiwi zákazníka. Tak nějak jsem si ho vždycky představoval. A kompliment to opravdu není.